Ozon - Oxigen coloana vertebrala

Ozonoterapia sau terapia cu ozon este un tratament natural, alternativ, neinvaziv si nedureros, utilizat si recunoscut pentru excelentele efecte de vindecare a nenumaratelor si variatelor afectiuni specifice medicinii ortopedice, generale sau estetice.

Scopul ozonoterapiei in ortopedia aplicata este vindecarea sau ameliorarea unei boli sau a unui traumatism articular / muscular prin "hranirea" celulelor cu mai mult oxigen. Metoda privita in ansamblu consta in infiltrarea unei cantitati calculate si controlate de ozon ce determina o crestere cantitativa de oxigen.

Tratamentul cu ozon are ca fundament de baza concluzia la care medicina moderna si studiile recente au ajuns si anume ca "orice tesut afectat de catre un accident sau o boala prezinta o slaba oxigenare".

Astfel, in cazul afectiunilor ortopedice s-a coinchis ca ozonul introdus in zona bolnava are proprietati de recuperare incontestabile, de efect regenerativ al celulei, respectiv de intarire a sistemului imunitar, ameliorare si vindecare a traumatismelor si bolilor articulare, prin inmultirea celulelor benefice si eliminarea celulelor anormale si bolnave, straine organismului.

Ca metoda primordiala sau adjuvanta de prevenire, stopare sau reversare a afectiunii articulare, ozonoterapia se poate asocia de foarte multe ori cu alte metode de vindecare:

♦  tratamentul cu acid hialuronic;

♦  infiltratiile cu plasma PRP.

Tratamentele ozonoterapeutice cu specific ortopedic sunt utilizate in tari dezvoltate in care medicina ocupa un loc de frunte cum ar fi Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franta, Suedia, Italia.

Afectiuni ortopedice ce pot beneficia tratament cu ozon?

Oricare din bolile sau afectiunile urmatoare, cu care ati fost diagnosticat/a pot si tratate prin ozonoterapie:

♦  artroza, gonartroza, coxartroza, artroza de glezna sau artroza umarului (in stadiile incipiente);

♦  tendinitele de orice fel, inclusiv tendonul Achilean;

♦  bursitele de orice fel;

♦  fisurile si rupturile de menisc;

♦  rupturile de ligamente incrucisate sau colaterale;

♦  spondiloze cervicale dorsale sau lombare;

♦  luxatii la nivel de sold;

♦  osteoporoza;

♦  hernia de disc cervicala si hernia de disc lombara.

 

Modalitati de tratare

In functie de specificul afectiunii sau traumatismului exista mai multe modalitati de tratare prin ozonoterapie. Astfel se pot efectua infiltratii locale (intrarticulare sau subcutanate).

 

Infiltratii peri-articulare

Infiltratiile peri-articulare sunt eficiente in cazul traumatismelor ce implica nu doar articulatia, ci si tendoanele sau musculatura.

 

Infiltratii intra-articulare

Sedintele ozonoterapeutice de infiltratii intra-articulare, adica injectarile cu ozon in interiorul articulatiei vatamate sunt extrem de benefice mai ales in cazul oricarui tip de artroza, dupa operatia de menisc (ruptura sau fisura de menisc), operatia de ligamentoplastie (ruptura de ligamente colaterale sau incrucisate), insertia coafei rotatorii, cura instabilitatilor de humerus,  artrite, bursite, tendinite.

 

De asemenea, orice fel de artroza (mai putin cele foarte avansate) poate fi amelioarata in urma efectuarii unui tratament cu ozon.

 

Durata tratamentelor

Sedintele de infiltratii cu ozon variaza ca numar in functie de diagnosticul pacientului, timpul alocat unei singure sesiuni de tratament ortopedic fiind similar, indiferent de afectiune,  cu durata de aproximativ 20 de minute/ sedinta.

 

Terapia cu ozon si beneficiile sale

Terapia cu ozon prezinta nenumarate avantaje in tratarea bolilor, afectiunilor sau traumatismelor articulare. Regenerarea tesuturilor se produce in urma efectului antibacterian, antifungic si antiviral pe care ozonul il are asupra celulelor.

 

Printre cele mai insemnate beneficii ozonoterapeutice putem enumera urmatoarele actiuni:

♦  regenereaza tesuturile bolnave in mod natural;

♦  activeaza procesele metabolice si enzimatice;

♦  intareste sistemul imunitar si stimuleaza mecanismele organice reparatorii;

♦  elimina toxinele acumulate la nivel celular;

♦  reduce durerile si inflamatiile;

♦  regleaza PH-ul;

♦  imbunatateste circulatia sangvina;

♦  optimizeaza functiile organelor si sistemelor de organe;

♦  creste mobilitatea articulara;

♦  nu produce alergii, intolerante sau efecte adverse;

♦  reduce consumul de medicamente si implicit efectele secundare, nocive ale acestora.

 

Contraindicatii

Desi utilizata intr-o gama larga de afectiuni, boli cronice si traumatisme, ozonoterapia nu se recomanda tuturor bolnavilor, avand urmatoarele contraindicatii:

♦  hipertiroidia;

♦  sarcina;

♦  tulburarile de coagulare;

♦  trombocitopenie;

♦  deficit de G-6-PD (glucoza-6-fosfat dehidrogenaza).